L’Ajuntament de Manresa garanteix l’accés a l’aigua potable❓❓❓

“L’Ajuntament de Manresa garanteix l’accés a l’aigua potable en tots els domicilis on hi resideixin persones o famílies.” Així ho proclama la nota emesa, a data del 02/04/2020, a través del canal de Telegram de l’Ajuntament de la nostra ciutat. No podem obviar l’alegria que ens desperta tal notícia, com a col·lectiu en lluita per l’habitatge digne i per l’accés garantit i públic als subministraments energètics bàsics. Aplaudim la decisió que el govern municipal ha pres. Així i tot, ens agradaria aclarir algunes qüestions importants, que per descuit o per omissió, no han aparegut en el relat oficial d’aquests dies. És important entendre com a poble, com aconseguim certes millores en les condicions de vida, com adquirim drets i llibertats i a on rau la capacitat de defensar-los i mantenir-los.

Els comptadors socials no han caigut del cel com a resultat d’un esclat de bondat i humanitat de les institucions públiques. La lluita per aconseguir comptadors socials a la ciutat ve de lluny i ve de la mà dels moviments socials, de les estructures polítiques autoorganitzades, en aquest cas concret de la PAHC Bages i de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica, integrada dins la seva germana gran, centrada en la lluita per l’habitatge, en el context manresà. A través de l’organització de base, les hores d’assemblees, les accions de pressió als carrers i amb la solidaritat i el suport mutu com a vincles irrenunciables, així és com s’han aconseguit mesures com són els comptadors socials, entre altres. Després de mesos de campanya pública, durant l’anterior legislatura, de facilitar als responsables institucionals i a l’empresa municipal Aigües de Manresa les vies legals per implementar-ho (amb exemples reals d’altres ciutats on ja funcionaven), d’haver aportat dades concretes de persones en situació d’emergència energètica i tants altres esforços, la resposta de l’anterior grup de govern va ser accedir a començar a instal·lar-ne alguns pocs i amb requisits tan privatius que deixaven exclosos als sectors de la població més vulnerabilitzats. Una resposta que deixava molt a desitjar.

Com sempre hem defensat des de la PAHC i des de l’APE l’aigua i l’energia són essencials per viure en condicions dignes. La higiene i la salut depenen en gran manera de l’accés a aquestes, en dies de Coronavirus i en qualsevol altre escenari. Sabem que l’ètica i la justícia social no acostumen a guiar les decisions dels nostres governs ni les accions depredadores dels poders econòmics. Però si els preocupa les condicions de la població exclusivament sota la lògica de la por a l’expansió del virus també podem esgrimir arguments: la implementació dels comptadors, la prohibició dels talls de subministraments per impagament i les mesures necessàries per garantir un bé bàsic com aquest haguessin sigut una excel·lent acció preventiva per tenir el virus més controlat. Haver-se preocupat per adoptar mesures anteriorment, en un context més favorable, hauria evitat haver de procedir ara d’urgència i en condicions més adverses.

Així doncs, si ara es decideix aplicar una mesura com és la dels comptadors socials és gràcies a les lluites socials. Alhora, la localització de les persones en emergència habitacional i energètica ha sigut possible per l’atenció constant d’aquests col·lectius autoorganitzats i per la feina de treballadores d’entitats com Càrites, no només per la feina feta des de serveis socials.

Per anar acabant,

  • Veiem indispensable una campanya informativa a l’alçada d’aquesta mesura social, ja que tota la població, especialment la més vulnerable al risc d’exclusió social, ha de poder accedir als comptadors en cas necessari.
  • Demanem a l’ajuntament de la ciutat que faciliti les eines i animi a la resta de municipis de la comarca en els que Aigües de Manresa gestiona el servei d’aigua a implementar els comptadors socials.
  • Per altra banda, ens consta d’un requisit que deixa fora a les persones que viuen en cases sense cèdula d’habitabilitat. Exigim doncs que es derogui aquest requisit pel seu caràcter excloent a part de la ciutadania.
  • Per últim, deixar clar que no acceptarem el caràcter provisional d’una mesura així fins que l’accés als subminitraments bàsics estigui garantida de manera real i en condicions de justícia social a tota la població. No permetrem la retirada dels comptadors posterior al confinament i que abandoneu de nou a la població a la seva sort en termes d’accés als béns bàsics.

Els nostres objectius centrats en el context de la comarca així com la nostra capacitat d’incidència real no es poden entendre desconnectades de la realitat més àmplia i compartida. És per aquest motiu que emmarquem la nostra lluita en el paraigües del #PlandeChoqueSocial i secundem les demandes d’aquesta així com la lluita de les companyes de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica:

  • Exigim al governs respectius que garanteixin l’accés a tots els subministraments bàsics (aigua, llum, gas i telecomunicacions) sense restriccions i la gestió pública d’aquests.

    #SuministrosGarantizadosyGratuitos
  • L’endeutament de les famílies més vulnerables no és una solució. Exigim que siguin les companyies energètiques milionàries les que assumeixin els costos de les factures en una situació de crisi sociosanitària, de confinament, de precarització de les nostres vides i amb el conseqüent augment del gasto energètic als domicilis.

    #DeudaNoEsSolución

Seguim organitzades!

PAHC Bages

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *