Sant Fruitós en lluita per un lloguer just

La Sareb vol pujar fins a un 70% els lloguers de 17 famílies d’un edifici de Sant Fruitós de Bages.

Al carrer Eugeni d’Ors número 1 hi viuen 42 famílies a un edifici propietat de La Sareb. Recordem que la Sareb (Sociedad de activos procedentes de la reestructuración bancaria) o també anomenat el Banc dolent, és una entitat amb el 90% d’inversió pública fruit del rescat bancari per part de l’Estat espanyol a la banca durant la crisi del 2008. Aquesta entitat amb una important participació pública vol pujar fins a un 70% els lloguers a les veïnes d’Eugeni d’Ors actuant com si es tractés de qualsevol immobiliària que mercadeja amb els nostres habitatges en lloc de donar-hi un ús social. 

Actualment, la SAREB, tot i la greu situació que viu el país, continua abusant i pressionant a les 42 famílies que vivim als blocs del carrer Eugeni d’Ors n° 01 a 11, carretera de Vic n° 102 a 104 i carrer Joan XXIII n° 16 a 18, de Sant Fruitós de Bages.

Aquests abusos ja vénen de fa mesos i varen començar aproximadament fa mig any quan es varen començar a finalitzar alguns contractes de lloguer. Durant l’estat d’alarma la SAREB continua els assetjaments de manera telefònica a tots els veïns dels blocs.

La pressió va en diferents direccions, són les següents:

  1. La SAREB planteja pujades de preu absolutament abusives i fora de qualsevol proporció, que arriben a més del 70%.
  2. La SAREB obliga els seus llogaters a contractar una assegurança per impagament de 20€ al mes, amb un total de 240€ a l’any. 
  3. En alguns casos, els nous preus de lloguer, no són comunicats per escrit, i la SAREB, pràctica després un assetjament i pressió a porta freda i telefònica per firmar els nous contractes sense ni tan sols haver-ho comunicat de forma legal.
  4. La SAREB, nega als seus inquilins el dret a llegir els contractes abans del mateix dia de la firma.

Des d’un inici, hem estat acompanyats de la PAHC Bages i ens han estat proporcionant les eines necessàries per lluitar per un habitatge digne. És per això que vam prendre varies accions per fer front a la nostra situació. Vam enviar un burofax a la SAREB comunicant-los-hi que volem pujades del lloguer del 0% i que es facin càrrec d’arreglar tots els problemes i mancances de manteniments de les que no estan donant resposta als veïns, recordem que és la propietat de l’edifici qui s’ha de fer càrrec dels seus desperfectes, demanem només que es compleixi la llei en aquest sentit. Que a partir de llavors només hi hauria una comunicació en forma de col·lectiu com a veïns. Els hi vam donar una data límit de 10 dies per donar-nos una resposta. Passats aquests 10 dies no vam rebre cap resposta, així que els vam tornar contactar exigint-los una resposta.

Malauradament, en cap cas han volgut comunicar-se amb nosaltres com a comunitat de veïns que som. Però sí que un assessor immobiliari, s’ha presentat en múltiples ocasions a porta freda pressionant per renovar els contractes, unes pràctiques de mobbing immobiliàri que desgraciadament es repeteixen en moltes comunitats de veïnes del territori. O per altra banda, hi ha hagut assetjament i coacció vía telefònica sempre tractant de que sentim por i ens veiem obligats a renovar.

Arribats a aquest punt, vam decidir que aquesta situació l’havia de saber el Govern del nostre poble, així com tots els partits polítics amb representació a l’ajuntament. Així doncs, vam fer una proposta de Moció per denunciar els abusos de la SAREB, que ens donin el que reclamem com a comunitat, i aprovar-ho en el proper Ple municipal.

Per altra banda, alguns veïns s’han vist obligats a marxar de les seves cases al veure’s incapaços d’afrontar les apujades de preu desorbitades. La SAREB no ens ha donat cap alternativa i estan havent el que s’anomenen desnonaments invisibles. Han sigut desnonaments de famílies amb nens i gent gran. També s’ha d’afegir que, actualment la SAREB no dona resposta de les mancances dels nostres blocs. Fa uns mesos enrere vam estar durant un mes sencer sense electricitat ni llum en diverses escales. Segons un operari d’Endesa ens van tallar la llum per impagament per part de la SAREB. En una de les escales va caure una veïna i es va trencar el turmell, ja que tot era a les fosques i al vespre, i va haver d’estar de baixa durant 4 mesos i un llarg procés de recuperació. Aquest incident es va comunicar a la SAREB. Però no es van fer responsables de la situació de la veïna. A més, després de l’incident encara van trigar uns dies en posar-nos electricitat.

Finalment, pensem que davant de l’actual situació d’emergència i confinament que viu al país, la nostra perplexitat és veure com la SAREB continua pressionant els veïns i veïnes perquè firmin segons les seves condicions, que per nosaltres són totalment abusives i per això o volem denunciar i fer-ho públic.

Demanem a als veïns i veïnes del nostre poble, de la comarca i del país que facin difusió de les nostres demandes i fem una crida a totes les persones solidàries a unir-se a la nostra lluita per uns lloguers justos.

Els veïns i veïnes del carrer Eugeni d’ors estem disposades i fortes per emprendre aquesta lluita, una lluita que s’està duent a terme a moltes comunitats de veïnes de tot Catalunya i que està aconseguint victòries. Estem segurs que amb la nostra empenta, la solidaritat de la gent i l’acompanyament de la Pahc Bages és possible, doncs sabem per experiència que si se puede!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *